Waarom doen mensen aan de nieuwjaarsduik?

Waarom doen mensen aan de nieuwjaarsduik?

Elk jaar vindt de nieuwjaarsduik plaats, maar waarom doen mensen dit, er moet toch een andere manier zijn om het afgesloten jaar af te sluiten?

De jaarlijkse nieuwjaarsduik, traditiegetrouw op 1 januari, waarom duiken mensen het ijs en ijskoude water in, om vervolgens er weer uit te komen, er zijn toch wel andere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.

Ik zelf zie mijzelf nu niet bepaald in mijn zwemkleding het water induiken, ik ga veel liever iets anders doen bijvoorbeeld een fietstocht maken van een tig aantal kilometer, om het nieuwe jaar in te luiden, vind ik veel leuker, en je ziet ook nog iets van de natuur.

Na mijn weten is er ook geen prijs te behalen, zo als bijvoorbeeld bij de vierdaagse van Nijmegen, dus dat is ook geen reden voor anderen om mee te doen met de nieuwjaarsduik, welke trouwens gesponsord wordt door een rookworstengigant.

De eerste keer dat er een duik georganiseerd werd was in 1965 in Scheveningen, er deden 7 deelnemers toen mee.

In de loop der jaren is het  uitgegroeid van een groep excentrieke fanatiekelingen tot een massaal evenement.

Sinds 1999 schommelt het aantal deelnemers zo rond de 8.500 deelnemers. In 2007 is het vanwege de barre weersomstandigheden eenmalig afgelast, dit is maar 1 keer voorgekomen dat de duik niet door kon gaan vanwege het slechte weer.

Het is ook geliefd onder bekende Nederlanders, zo heeft Kim Holland samen met een aantal anderen ook al eens meegedaan aan de nieuwjaarsduik in Scheveningen.

Niet alleen in Nederland worden er in de kustprovincies nieuwjaarsduiken georganiseerd, maar ook bijvoorbeeld in Amerika, Dubai en vele andere landen.

Ik zie mijzelf nog liever de vierdaagse lopen, dan dat ik een nieuwjaarsduik moet nemen. Misschien denk ik er over een aantal jaren wel anders over, maar nu zie ik mij het echt niet doen. Ik hou liever van warm water en niet van koud water.

Wat vinden jullie van de nieuwsjaarsduik en het idee erachter? Hebben jullie weleens meegedaan aan de duik of juist niet, en waarom hebben jullie meegedaan of nog niet.

Maak jouw eigen website met JouwWeb